/ Linda / Träningsprogram /

19 feb - Veckans övning!

Höftlyft

En övning som jag kör ofta med klienter som avslutning på ett underkroppspass är höftlyft för att jobba med att få kontakt med den stora rumpmuskeln, något som många faktiskt har problem med. 

Den stora rumpmuskeln, eller Gluteus Maximus, är ofta en stor nyckelspelare i rygghälsan och problematiken med smärtor i ländryggen mm. Genom att stärka den, och lära sig aktivera den i rätt sammanhang kan man både förebygga och lindra olika ryggbesvär. 

När Gluteus är svag och framsida lår är stark (vilket är mycket vanligt) så blir det obalans i benen vilket leder till att kroppen rekryterar baksida lår att vara med och ta över mycket av det jobb som rumpan borde göra. Det leder också till en onaturlig svank som lägger extra tryck på ryggraden vilket i sin tur kan leda till smärtor. 

Höftlyft är precis vad det låter som, man lyfter upp höften från golvet upp mot taket. Placeringen av fötterna är lite upp till dig, ju närmre kroppen desto högre och därmed tyngre blir lyftet, men de skall ligga plant i backen och tyngden skall ligga över hela fotsulan. 

Viktigt är att man verkligen spänner åt rumpan när man är i högsta läget och stannar där i ca 2 sek innan man sakta och kontrollerat rullar ner till golvet igen. Tänk att du rullar ned ryggen, uppifrån och ned - kota för kota - och allra sist kommer rumpan ned i backen. 

Upprepa 15 gånger, vila lite och kör 15 till. Ledordet i varje lyft är: Russinrumpa - att spänna åt riktigt ordentligt varje gång så du känner att det "krusar" sig där bak :)